Начало Е-Аптека Лекарства С рецепта NOVARTIS PHARMA SERV СИНТРОМ табл. 4 мг. * 20

СИНТРОМ табл. 4 мг. * 20

Арт. #18004325

Информация за пациента

SINTROM®/CИHTPOM®

acenocoumarol

Тази листовка Ви предоставя полезна информация за Вашето лекарство. Моля, прочетете я внимателно преди да започнете да го приемате. Ако имате допълнителни въпроси или не сте сигурни в нещо - попитайте Вашия лекар или фармацевт. Запомнете - това лекарство е предписано на Вас. Никога не го преотстъпвайте на други хора -дори и ако тяхното заболяване наподобява Вашето.

В тази листовка

1. Какво е Синтром®и за какво се използва ?

2. Преди да започнете да приемате Синтром®

3. Как правилно да приемате Синтром®?

4. Какви са възможните нежелани реакции на Синтром® ?

5. Съхранение на Синтром®

6. Друга информация

 

1. КАКВО Е СИНТРОМ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Какво е Синтром®?

Синтром® е acenocoumarol (аценокумарол).

Предлага се под формата на таблетки от 4 mg.
Както повечето лекарства Синтром® съдържа и помощни вещества, освен лекарственото вещество. Ако сте на специална диета или сте алергични към определени вещества, Вашият лекар или фармацевт ще Ви посъветват кои от тези вещества може да предизвикат проблеми.

Таблетките Синтром® съдържат следните помощни вещества: силикагел, магнезиев стеарат, нишесте и лактоза.
Аценокумаролът принадлежи към група лекарства, познати като антикоагуланти. Те намаляват способността на кръвта да се съсирва и така предотвратяват образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.

Опаковка: таблетки х 4 mg х 20

 

За какво се използва Синтром®?

Синтром® се използва за предотвратяване образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.


Притежател на разрешението за употреба

Novartis Pharma Services Inc., Lichtstrasse 35, CH-4056, Basel, Switzerland

 

Производители

Novartis Pharma S.pA
Via Proviciale Schito 131, Torre Annunciata, Italy Novartis Pharma AG
Lichtstrasse 35, CH-4002 Basel, Switzerland

 

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ СИНТРОМ®

Вие може да приемате Синтром® само след консултация с лекар. Синтром® не е подходящ за приложение при всички пациенти.

Не трябва да приемате Синтром®, ако:

в миналото сте имали някаква необичайна или алергична реакция към аценокумарол или други лекарства с подобна структура или към някое от помощните вещества на таблетките.

Ако не сте сигурни кои лекарства трябва да избягвате, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт,съществува вероятност да не се спазва стриктно лечебният режим (напр. при пациенти в напреднала възраст без постоянно наблюдение, алкохолици или пациенти с психични нарушения);
имате сериозно заболяване, свързано с кървене (напр. хемофилия) или кръвни нарушения с повишена склонност към кървене; наскоро сте претърпели операция на очите или мозъка или друга операция със сериозна кръвозагуба (вкл. стоматологична операция). Това се отнася и за операции на белия дроб, простатата, матката и пр., при които има повишена активност на фибрин - белтък, играещ важна роля в кръвосъсирването; страдате от язва на стомаха; получавате кръвоизливи от стомашно-чревния тракт или имате кръвоизлив в мозъка (инсулт) или в белите дробове; имате инфекциозно заболяване на сърцето; неовладяно повишено кръвно налягане; сериозно чернодробно или бъбречно заболяване; сте бременна или имате основателни причини да считате, че сте бременна.

Информирайте Вашия лекар преди да започнете да приемате Синтром® ако:

 
имате чернодробно заболяване;

имате заболяване на бъбреците или щитовидната жлеза или тумори, инфекции или възпаления. Те може да се отразят на нивото на лекарственото вещество от лекарството в кръвта Ви;

имате тежко сърдечно заболяване;

знаете, че страдате от недостиг на протеин С или S (различни фактори на кръвосъсирването);

планирате манипулация, която може да се отрази върху склонността Ви към кървене - напр, амбулаторна операция, изваждане на зъб, гръбначна пункция или ангиография.

Информирайте Вашия лекар и за всички други лекарства, които приемате (вж. по-долу).

Лекарства или вещества, които може да се отразят на действието на Синтром®.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички лекарства, които планирате да приемате по време на приложението на Синтром®. Може да се наложи да промените дозировката или дори да спрете едно от лекарствата. Това се отнася както за лекарства, които се отпускат по рецепта, така и за тези без рецепта.

Лекарства, които могат да повишат активността на Синтром®, като алопуринол, анаболни стероиди, андрогени, антиаритмични средства (напр. амиодарон, хинидин), антибиотици (напр. еритромицин, тетрациклини, неомицин, хлорамфеникол и амоксицилин), клофибрат и вещества от тази група, дисулфирам, етакринова киселина, глюкагон, циметидин, имидазолови производни (напр. метронидазол и миконазол - дори при локално приложение), сулфонамиди (вкл. ко-тримоксазол), сулфонилурейни препарати, тиреоидни хормони (вкл. декстротироксин), сулфинпиразон, симвастатин и тамоксифен.

Други лекарства, прилагани за предотвратяване на кръвосъсирването (напр. хепарин) или повлияващи функцията на тромбоцитите (елементи на кръвта, участващи в кръвосъсирването), като салицилова киселина или подобни субстанции (напр. аспирин, аминосалицилова киселина, дифлунизал), фенилбутазон или други пиразолонови производни (сулфинпиразон) и други нестероидни противовъзпалителни средства.

Лекарства, които може да намалят ефекта на Синтром®, като аминоглутетимид, барбитурати, карбамазепин, холестирамин, гризеофулвин, перорални контрацептиви и рифампицин.
Хидантоин (лекарство за лечение на епилепсия).

Сулфонилурейни лекарствени продукти (лекарства за понижаване нивото на кръвната захар).
Всички лекарства, прилагани чрез мускулна инжекция. Ако приемате Синтром® или подобни лекарства, мускулните инжекции трябва да се избягват, защото може да причинят хематоми.

Избягвайте консумацията на големи количества алкохол. Прекомерната консумация на алкохол може да промени начина на действие на Синтром®. Не трябва да консумирате алкохол редовно, както и да приемате повече от едно до две питиета еднократно. Ако имате някакви въпроси, консултирайте се с Вашия лекар.

 

ДРУГИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ

При бременност или кърмене

Не приемайте Синтром® по време на бременност. Синтром®, подобно на другите антикоагуланти, може да увреди сериозно Вашето бебе. Важно е да информирате Вашия лекар, ако сте бременна или планирате забременяване. Ако сте във фертилна възраст, Вашият лекар може проведе тест за бременност, за да изключи тази възможност.
Той може да Ви препоръча да предприемете мерки против забременяване, докато приемате Синтром®.
Ако кърмите, може да приемате Синтром®. Като предпазна мярка, Вашият лекар може да предпише на бебето Ви витамин К. '

 

При деца и пациенти в напреднала възраст

Ако сте над 65-годишна възраст, може да сте по-чувствителни към ефектите на Синтром® и това да наложи по-чести контролни прегледи. Опитът със Синтром® при деца е ограничен.

 

При шофиране или работа с машини

Синтром® не засяга способността Ви да шофирате или да работите с машини. В случай на инцидент, незабавно уведомете лекуващия Ви лекар или болничния персонал, че приемате Синтром®. Винаги носете личната си антикоагулационна карта (идентификационна карта, в която е отбелязано, че приемате това лекарство).

 

3. КАК ПРАВИЛНО ДА ПРИЕМАТЕ СИНТРОМ®?

Дозировката и продължителността на лечението със Синтром® се определят от Вашия лекар. Редовно ще се провеждат изследвания на кръвта, за да се прецени каква е скоростта на кръвосъсирване. Това ще помогне на Вашия лекар да определи ежедневната дозировка Синтром®, която трябва да приемате.

Каква е обичайната доза ?

Обичайната доза е от 4 до 12 mg през първия ден, от 4 до 8 mg през втория ден и след това от 1 до 8 mg дневно като поддържаща доза. Чувствителността към антикоагуланти е индивидуална и може да се променя по време на лечението или при промяна на диетата, особено ако включите храни, богати на витамин К. Вашият лекар трябва периодично да следи подобрението Ви и да адаптира дозировката според индивидуалните Ви нужди. Спазвайте стриктно препоръките на Вашия лекар. Не преустановявайте внезапно приема на лекарството и не променяйте дозировката по собствена инициатива.
Желателно е да приемате таблетките всеки ден по едно и също време (напр. вечер по време на хранене, с чаша вода).
Информирайте Вашия лекар, зъболекар или фармацевт при всяко посещение, че приемате това лекарство.

 

Какво да правите, ако пропуснете приема на една доза ?

Ако пропуснете приема на една доза Синтром®, вземете я веднага, щом си спомните. В случай, че е настъпило време за следващата доза, пропуснете забравената и пак продължете по предписаната Ви схема. Не приемайте двойно по-голяма доза. При следващия преглед информирайте Вашия лекар за всички пропуснати дози.

 

При предозиране

Предозирането на Синтром® може да причини кървене. Ако това се случи, приемът на Синтром® трябва да се преустанови и да се приложи подходящо лечение. Незабавно информирайте Вашия лекар.

 

4. КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ НА СИНТРОМ®?

Синтром®, подобно на всички лекарства, освен благоприятните ефекти, може да предизвика някои нежелани лекарствени реакции. Независимо, че не всички от тези реакции са често срещани, при поява, те може да налагат консултация с лекар. Най-честата нежелана реакция е кървенето.
Незабавно се консултирайте с Вашия лекар при настъпване на някой от изброените по-долу симптоми на кървене. В тези случаи съществува вероятност организмът Ви да приема по-висока доза от необходимата: необясними кръвоизливи от носа или кървене от венците при миене на зъбите; необясними синини; необичайно тежко кървене от порязвания или рани; необичайно тежко или неочаквано менструално кървене; кръв в урината; кървави или черни на цвят изпражнения; кървави храчки или повръщане на кръв; внезапно, силно или непрестанно главоболие.

Незабавно се консултирайте с Вашия лекар и при настъпване на някой от следните нежелани реакции:

Много редки

Синини и мехури по кожата с или без белези обикновено върху бедрата, седалището, корема, гърдите, понякога и по пръстите на краката; посиняване или кървене под кожата (възможен признак на васкулит); пожълтяване на очите или кожата (възможни признаци на чернодробно увреждане).
Повечето нежелани реакции ще отзвучат, без да се налага преустановяване на лечението. Посетете Вашия лекар, ако някой от тези симптоми се задържи продължително време или Ви причинява страдание:

Редки

Алергична реакция под формата на кожни обриви или сърбеж; необичаен косопад; липса на апетит; повръщане; гадене.
Ако забележите други нежелани реакции, които не са описани в настоящата листовка, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

 

 

5. СЪХРАНЕНИЕ НА СИНТРОМ®

Срок на годност: 5 години от датата на производство.

Да не се употребява след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката.

Да се съхранява на места, недостъпни за деца; неконтролираната употреба на това лекарство може да им навреди.

 

6. ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ

Важно е да приемате лекарството точно според предписнието на Вашият лекар, за да се постигнат най-добри резултати и да се намали риска от поява на нежелани рекции.

Ако имате някакви въпроси относно това лекарство, моля консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

За допълнителна информация може да се обръщате към представителя на притежателя на разрешението за употреба в България:

Novartis Pharma Services Inc. Бизнес парк София Сграда 11А, Младост 4, 1715 София Тел.: 02/976 98 28 Факс: 02/976 98 29

 

 

ФАЙЛОВЕ ЗА СВАЛЯНЕ КЪМ СИНТРОМ табл. 4 мг. * 20

ПО НЗОК

Информация за СИНТРОМ табл. 4 мг. * 20 по НЗОК

Код по НЗОК:BF293
Цена за НЗОК:2.96 лв.
Реимбурсация:1.48 лв.
Пациентът заплаща:1.48 лв.
Безплатно:НЕ
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С СИНТРОМ табл. 4 мг. * 20

КОМЕНТАРИ КЪМ СИНТРОМ табл. 4 мг. * 20

СИНТРОМ табл. 4 мг. * 20 Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияМаркаЗаболявания (МКБ)АнатомияФармакологични групи (Активни съставки):