0 продукта

Лекарствен справочник

МАЛТОФЕР ФОЛ - 30 таблетки - 100 мг.

МАЛТОФЕР ФОЛ - 30 таблетки - 100 мг. - изображение
Цена:  8.10 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

 

Maltofer Fol

Малтофер Фол

таблети за дъвчене

 

Състав

Всяка таблетка съдържа 100 mg желязо под формата на железен III хидроксиполималтозен комплекс и 0,35 mg фолиева киселина, цикламат, ароматни и помощни вещества.

 

 

Свойства и действие

Малтофер Фол е комбиниран лекарствен продукт, съдържащ желязо и фолиева киселина за лечение на железен дефицит и профилактика на железен и фолиев дефицит преди, по време и след бременността (по време на кърменето ).

Съдържанието на фолиевата киселина в таблетките Малтофер Фол отговаря на препоръките на СЗО. Фолиевата киселина е важен фактор за развитието на плода Фолиевият дефицит по време на първите седмици от бременността може да доведе до малформации на плода. Желязото е важен градивен елемент на хемоглобина, миоглобина и ензимите които съдържат желязо. Железният дефицит се среща сравнително често по време на бременността и лактацията, и се проявява с хронична умора, липса на концентрация, раздразнителност, нервност, главоболие, липса на апетит, повишена чувствителност към стрес и инфекции, бледост, пукнатини по ъглите на устата (рагади), суха кожа, чуплива коса и нокти.
Желязото в таблетите Малтофер Фол, е под формата на железен III хидроксиполималтозен комплекс, където единичните частици са внедрени в карбохидратен полимер (полималтоза ). Това предотвратява дразнещото действие на желязото върху гастроинтестиналния тракт. Тази протекция предотвратява взаимодействията между желязото и храната, и осигурява бионаличността на желязото.

Структурата на Малтофер Фол е подобна на феритина - естественото депо на желязо в организма. Вследствие на това подобие, желязото се резорбира чрез естествени механизми на резорбция.

Железният III хидроксиполималтозен комплекс няма прооксидативни свойства както двувалентните железните соли.

 

 

Показания

Лечение на латентен /скрит/ и проявен железен дефицит и профилактика на на железен и фолиев дефицит преди по време и след бременността (лактацията).

 

 

Дозировка

Дозировката и продължителността на лечение зависят от тежестта на железния дефицит.
Изявен железен дефицит: 1 таблета от два до три пъти дневно до достигане на нормални хемоглобинови нива. След това терапията трябва да бъде продължена с 1 таблета дневно, най-малко до края на бременността, за да се запълнят железните депа. Латентен /скрит/ железен дефицит и профилактика на железен и фолиев дефицит: 1 таблета дневно.

 

 

Приложение

Дневната дозировка може да се раздели в отделни дози или може да бъде приета наведнъж. Таблетите Малтофер Фол могат да бъдат сдъвкани или да се смучат цели и трябва да се приемат по време или веднага след хранене.

В случай на остра нужда от желязо /нисък хемоглобин, успоредно протичащо лечение с еритропоетин и др./, парентералните железни препарати трябва да се използват за желязозаместване, така че желязото да бъде с по-висока наличност.

 

 

 

Противопоказания

Претоварване на организма с желязо (хемохроматоза, хемосидероза) или смущения в усвояването на желязото (анемия вследствие на отравяне с олово, сидероахрестична анемия, таласемия) и анемия непричинена от железен дефицит (хемолитична анемия). 

 

 

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

Забележка за диабетици: 0,04 хлебни единици на таблетка.
Неподходящ при хора с вродена непоносимост към фруктозата, глюкозен/галактозен синдром на малабсорбция или захаразно/изомалтазен дефицит.

В случаи на анемия в следствие на инфекции или туморни образувания, заместеното желязо е складирано в ретикуло-ендотелната система, от която се мобилизира и разпределя единствено след лечение на първичното заболяване.

 

 

Лекарствени и други взаимодействия

Досега не са наблюдавани взаимодействия. Когато желязото е свързано в комплекс, не се наблюдават йонни взаимодействия със съставките на храната /фитин, оксалати, танин и др./ или едновременно прилаганите медикаменти /тетрациклин и антиациди/.

Хемокултният тест /специфичен за хемоглобина/ за откриване на . окултни /скрити/ кръвоизливи не е нарушен, поради което не е необходимо да се прекъсва лечението с желязо.

 

 

Бременност и лактация

Бременност категория А: Репродуктивните проучвания при животни не показват риск за фетуса. Контролираните проучвания при бременни жени след първият триместър, не показват някякви нежелани ефекти върху майката и плода. Няма доказателства за риск по време на първия триместър и за нежелано негативно влияние върху плода. Приложението на Малтофер Фол не води до нежелани ефекти върху кърмачето.

По време на бременността и лактацията, таблетите Малтофер Фол трябва да се приемат само след консултация с лекар или фармацевт.

 

 

 

Нежелани лекарствени реакции

Понякога се наблюдава гастроинтестинално дразнене като чувство на пълнота, тежест в епигастриума ( горната част на корема ), гадене, запек или диария.

Тъмното оцветяване на изпражненията във връзка с желязото е без клинично значение.
Таблетите Малтофер Фол не причиняват тъмно оцветяване на зъбите.

 

 

 

Предозиране

Нито интоксикация, нито пренатрупване на желязо са наблюдавани в случай на предозиране.

 

 

Съхранение

Да се съхранява в оригинална опаковка под 25°С.

 

 

 

Лекарствена форма и опаковка

Алуминиеви блистери, по 10 таблети всеки.

 

 

Притежател на разрешението за употреба:

Vifor (International) Inc. Rechenstrasse 37, 9001 St. Gallen Switzerland

 

 

Производител:

Vifor (International) Inc. Rechenstrasse 37, 9001 St. Gallen Switzerland
Iberfar-Produtos Farmaceuticos SA '
Estrada das Palmeiras 50, Queluz de Baixo-Barcarena
Portugal
02.08.200 lr. 

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 80 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "МАЛТОФЕР ФОЛ - 30 таблетки - 100 мг." във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "МАЛТОФЕР ФОЛ - 30 таблетки - 100 мг."
--- 45 скрити --- Прочети всички тук

46. Mariana: (2014-02-04 14:09:07)

Как да съчетая употребата на малтофер фол и мултилак и как ще овладея диарията, при положение, че от малтофер може да се предизвика такава. Назначени са ми от лекуващ лекар.

47. www.framar.bg отговаря: (2014-02-04 14:50:04)

Mariana

Как да съчетая употребата на малтофер фол и мултилак и как ще овладея диарията, при положение, че от малтофер може да се предизвика такава. Назначени са ми от лекуващ лекар.

Нека да има интервал от 2 часа от приема на двете лекарства.

48. Доц.Д-р Влади Манев : (2014-04-13 22:50:59)

Пациенти и близки на пациенти ,които имат злокачествени заболявания е добре да знаят ,че приложението на препарати съдържащи желязо трябва много внимателно и изключително да се прецизира защото е доказано ,че желязото е растежен фактор за злокачествените клетки . Доц.Д-р В.Манев

49. Лина: (2014-07-29 18:15:40)

Здравейте, изписаха ми го заради нисък хемоглобин. Може ли да се приема едновременно със Сиофор 850 мг или трябва да има разлика в приема. Благодаря!

50. www.framar.bg отговаря: (2014-07-30 10:26:28)

Лина

Здравейте, изписаха ми го заради нисък хемоглобин. Може ли да се приема едновременно със Сиофор 850 мг или трябва да има разлика в приема. Благодаря!

Да, би могло да приемате Малтофер и Сиофор.

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.