0 продукта

Лекарствен справочник

МАКСИТРОЛ колир 5 мл.

МАКСИТРОЛ колир 5 мл. - изображение
Цена:  6.92 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

листовка за пациента

 

Уважаеми пациенти,

• Моля прочетете внимателно тази листовка, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

• Ако имате допълнителни въпроси, обърнете се към лекуващия лекар или фармацевт.

• Това лекарство е предписано лично за Вас и не трябва да го преотстъпвате на други пациенти. То може да им навреди, дори и да имат същите симптоми като вашите.

• Пазете тази листовка, Вие може да поискате да я прочетете отново.

 

MAXITROL (МАКСИТРОЛ)(Dexamethasone, Neomycin Sulphate, Polymixin В Sulphate)

Капки и маз за очи

ОПИСАНИЕ:

MAXITROL (дексаметазон, неомицин сулфат, полимиксин Б сулфат) е локален антибактериален продукт, в комбинация с кортикостероид. MAXITROL® е стерилен лекарствен продукт за многократна употреба и се предлага в две лекарствени форми - капки и маз за очи. Използвана е комбинация от два широкоспектърни антибиотика и мощен кортикостероид. Съчетаването на антибактериалната активност на антибиотиците с противовъзпалителното действие на стероидната компонента успешно повлиява някои микробни инфекции на предния очен сегмент.

КАКВО СЪДЪРЖА MAXITROL®? (Състав, лекарствена форма, опаковка)

Всеки милилитър от MAXITROL® капки за очи съдържа:

Лекарствени вещества: дексаметазон (1 мг), неомицин сулфат (3,500 международни единици), полимиксин Б сулфат ( 6,000 международни единици). Консервант: бензалкониев хлорид 0.004%.Помощни вещества: натриев хлорид; полисорбат 20; хидроксипропил метилцелулоза; солна киселина/ натриев хидроксид (за постигане на необходимото рН) и дестилирана вода. MAXITROL® капки за очи се доставя в пласмасови флакони от 5 мл.

Всеки грам от MAXITROL® маз за очи съдържа:Лекарствени вещества: дексаметазон (1 мг), неомицин сулфат (3,500 международни единици), полимиксин Б сулфат (6,000 международни единици). Консерванти: метилпарабен (0.05%); пропилпарабен (0.1%). Помощни вещества: бял вазелин, ланолин. MAXITROL® маз за очи се доставя в тубички от 3.5 гр.

КОЙ ПРОИЗВЕЖДА MAXITROL®?

MAXITROL® капки и маз за очи се произвеждат от s.a. Alcon - Couvreur n.v., Rijksweg 14, B-2870 Puurs / Belgiumи/или от Alcon Laboratories, Inc., 6201 South Freeway, Forth Worth, Texas 76134, USA

 

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА MAXITROL® ? (Терапевтични индикации)

 

MAXITROL® е показан при възпалителни процеси на окото, в случаите когато се препоръчва едновременната употреба на антибактериален и стероиден лекарствен продукт.

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА MAXITROL® ? (Противопоказания и предупреждения)

MAXITROL® (капки и маз) е противопоказан при херпес симплекс на роговицата, ваксинация за вариола, варицела и много други вирусни заболявания на роговицата и конюнктивата; при непълно отстраняване на чуждо тяло от роговицата. Не се препоръчва и при микобактериални и гъбичкови инфекции на очите. Лекарственият продукт е противопоказан при свръхчувствителност към някоя от съставките му (такава по-често се наблюдава такава към антибиотичните компоненти).

 

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

• При тежките инфекции локалното лечение трябва да бъде придружено с подходящо системно лечение.

• Продължителната употреба трябва да се избягва, тъй като може да доведе до реакция на свръхчувствителност (напр. кожна реакция) и поява на резистентни микроорганизми.

• Локално прилаганите кортикостероиди не трябва да се използват в случаите на зачервяване на окото с неизяснен произход, поради потенциална опасност от ослепяване при неподходяща употреба.

• Вътреочното налягане и прозрачността на лещата трябва да бъдат регулярно наблюдавани по време на лечение, поради съществуващият риск от поява на "стероидна глаукома"(забляване, характеризиращо се с повишаване на вътреочното налягане) и развитие на катаракта (т.нар. перде).

• При остри гнойни възпаления на окото, стероидите за локално приложение могат да маскират или засилят съществуващата инфекция. В тези случаи задължително се налага и антибиотична терапия.

• Упоритите разязвявания на роговицата, в следствие на продължителна терапия с локален кортикостероид е възможно да се дължи на гъбична инвазия.

• Локалната употреба на кортикостероиди е неефективна при кератоконюнктивити на Sjogren.

Помнете!

Това лекарство е предписано лично за вас, не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, дори и ако техните симптоми са същите като вашите.

 

МОГАТ ЛИ ДА СЕ НОСЯТ МЕКИ КОНТАКТНИ ЛЕЩИ ПО ВРЕМЕ НА УПОТРЕБА?

Ако носите меки контактни лещи, отстранете ги преди да накапете Maxitrol® в окото. Препаратът съдържа бензалкониев хлорид, за който е известно, че се абсорбира от меките контактни лещи и ги обезцветява.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ?

MAXITROL трябва да се използва при тези групи пациенти само след изрична лекарска препоръка и когато резултатът от лечението оправдава евентуалният риск за плода.

С КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ДЕЦАТА?

MAXITROL® не е безопасен за употреба при бебета и деца.

С КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ ПРИ ШОФИРАНЕ И ПРИ РАБОТА С МАШИНИ?

Ако при поставянето на препарата се появи краткотрайно замъгляване на зрението или дискомфорт, Вие трябва да изчакате докато зрението ви се проясни и едва тогава да шофирате или да работите с машини.

 

КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВА MAXITROL®! (Приложение и дозировка)

Само лекуващият Ви лекар може да определя или променя схемата на лечение!Капки за очи: Накапват се 1 - 2 капки в конюнктивния сак на засегнато око/очи.При тежки инфекции - капките могат да се накапват на всеки час, с постепенно намаляване сотзвучаване на възпалителния процес.

В случаите с умерено възпаление: препаратът може да се прилага 4 до 6 пъти на ден.

• Разклащайте флакончето винаги преди употреба!

• Внимавайте да не докосвате върха на откапващото устройство, тъй като може да се замърси.

• Флаконът трябва да се пази добре затворен, когато не се използва!

 

Маз за очи: Поставя се малко количество в конюнктивния сак на засегнатото око/очи - 3 до 4 пъти дневно.

Maxitrol® маз за очи може да се използва едновременно с Maxitrol ® капки за очи, суспенсия като се поставя в конюнктивния сак след капките вечер - преди лягане.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ НА MAXITROL®?

Предозиране на препарата и токсичност при локалното му приложение са изключени, ако се спазватточно инструкциите за употреба.Ако забележите необичайни реакции вследствие продължителна локална употреба на препарата, консултирайте с Вашия лекуващ лекар!

 

КАКВИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРИ УПОТРЕБА НА MAXITROL®?(Нежелани лекарствени реакции)

Известно е, че всеки един лекарствен продукт може да предизвика нежелани лекарствени реакции. Понякога те са сериозни, но в повечето случаи не са.Трябва да знаете, че нежеланите лекарствени реакции, които е възможно да се наблюдават при прилагането на комбинирана лекарствена форма (между стероиден и антимикробен продукт) могат да се дължат на: стероидната компонента, на антимикробната компонента или на комбинацията от двете.Реакции, свързани с антимикробната компонента:Реакциите на свръхчувствителност от забавен тип са едни от често докладваните нежелани лекарствени реакции, свързани с локалното приложение на неомицин. Възможно е да възникне и: очен дискомфорт (дразнене, щипане, сърбеж) и различни дерматити (възпление на кожата). Реакции, свързани със стероидната компонента:Локалното приложение на кортикостероид може да доведе до: повишаване на вътреочното налягане - в редки случаи водещо до увреждане на зрителния нерв; намаляване на зрителната острота; дефекти в зрителното поле; забавяне на оздравителния процес. Възможно е интензивното или продължително локално приложение на кортикостероиди да доведе до развитие на задна субкапсуларна катаракта (помътняване на лещата, или т.нар. перде). Наблюдавани са също и случаи на перфорация на очната ябълка, когато препаратът се прилага при заболявания, причиняващи изтъняване на роговицата или склерата. Вирусните и гъбични инфекции може да се влошат (засилят) от използването на стероиди.При лечение с комбиниран лекарствен продукт е възможно и развитието на вторична бактериална очна инфекция, като следствие на подтисна защитна реакция на организма.Ако забележите някои нежелани лекарствени реакции, от споменатите вече или неспоменати в тази листовка, то незабавно прекратете употребата на MAXIROL® и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт!

КАК ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ MAXITROL® капки и маз за очи?(Условия на съхранение)

• Да се съхранява при стайна температура (под 25 °С).

• Да не се използва повече от 4 седмици след отварянето на опаковката.

• Да не се използва лекарството след обявеният върху опаковката срок на годност (отбелязан върху флакона/съотв.тубичката и картонената кутийка като "ЕХР"........).

• Съхранявайте на места недостъпни за деца!

Притежател на разрешението за употреба:

ALCON PHARMACEUTICALS Ltd.Bosch 69, Ю Box 62, CH-6331 Hunenberg, Switzerland

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 74 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. nadya:

Вчера бяхме на детски кът и сутринта се събудихме с гурлички на едното оченце Цяла зима не съм водила малката и вчера сглупих, защото валеше... Веднъж като бебе се беше заразила от дядо си и сега пак. Чудя се какви капки да купувам, но да са по-ефикасни....

2. teddy:

Много е неприятно това с конюктивита, но ако лечението започне навреме би трябвало бързичко да се оправи оченцето. И моята щерка веднъж имаше конюктивит и очичките й направо бяха залепнали... Педиатърката ни изписа Макситрол 5 мл и смея да твърдя, че още ...

3. monito:

Много е неприятно това с конюктивита, но ако лечението започне навреме би трябвало бързичко да се оправи оченцето. И моята щерка веднъж имаше конюктивит и очичките й направо бяха залепнали... Педиатърката ни изписа Макситрол 5 мл и смея да твърдя, че още ...

4. Bella:

Това заболяване е доста неприятно за децата, понякога дори възрастните страдат, но да ти кажа не зная капки за очи срещу конюнктивит, преди когато съм имала подобни проблеми съм си промивала очите с преварена или борова вода, но не ми се случва често да с...

5. tochica:

Конюктивита може да бъде доста упорит и е силно заразен. Задължително трябва да се използват отделни хавлии и ръчичките често да се мият. Веднъж бяхме оставили малката при баба й и дядо й, а той с конюктивит... Обадил се на личната си лекарка, която му ка...

6. marto:

Това заболяване е доста неприятно за децата, понякога дори възрастните страдат, но да ти кажа не зная капки за очи срещу конюнктивит, преди когато съм имала подобни проблеми съм си промивала очите с преварена или борова вода, но не ми се случва често да с...

7. aninka:

Това заболяване е доста неприятно за децата, понякога дори възрастните страдат, но да ти кажа не зная капки за очи срещу конюнктивит, преди когато съм имала подобни проблеми съм си промивала очите с преварена или борова вода, но не ми се случва често да ...

8. roxy:

При конюктивит съм почиствала очичките с отвара от лайка, а капките ни бяха Офталмо-Септонекс - такива ни предписа тогава педиатърката. Някой използвал ли ги е, защото виждам, че все за други капки сте писали? На нас ни помогнаха и не ми се е налагало да ...

9. GRIP:

За конюктивита са ефикасни Тобрадекс капки и Тобрекс очна маз, само че са по лекарско предписание.В комбинация доста добра работа вършат.Пак повтарям по лекарско предписание.Мисля че курса на лечение беше около седем дни....

?. www.framar.bg:

Коментирайте "МАКСИТРОЛ колир 5 мл."
--- 26 скрити --- Прочети всички тук

27. www.framar.bg отговаря: (2011-10-17 10:48:07)

хриси

Слагаме макситрол в носа може ли да се комбинира с Коларгол 2 %

Би могло.

28. ANN: (2014-11-22 20:50:56)

Здравейте, личната ми лекарка изписа тези капки на детето ми, което е на 20 дни. Има жълт секрет на едното око и ако не се почиства - залепва. Въпросът ми е ,може ли наистина да се ползват тези капки за новородени???

29. www.framar.bg отговаря: (2014-11-25 17:13:42)

ANN

Здравейте, личната ми лекарка изписа тези капки на детето ми, което е на 20 дни. Има жълт секрет на едното око и ако не се почиства - залепва. Въпросът ми е ,може ли наистина да се ползват тези капки за новородени???

Може да бъдат назначени по преценка на лекуващия лекар.

30. Октай Стефанов: (2015-02-02 23:08:07)

Изписаха ми Макситрол капки 5 ml, които трябва да приемам 4 пъти дневно по 2 капки в носа. Започнах приема преди точно два дни по лекарското предписание и флакона просто свърши. Нормално ли е на втория ден от така предписания прием, тубичката да свърши или може би е имало нередност в опаковката ?

31. www.framar.bg отговаря: (2015-02-03 11:19:06)

Октай Стефанов

Изписаха ми Макситрол капки 5 ml, които трябва да приемам 4 пъти дневно по 2 капки в носа. Започнах приема преди точно два дни по лекарското предписание и флакона просто свърши. Нормално ли е на втория ден от така предписания прием, тубичката да свърши или може би е имало нередност в опаковката ?

Възможно е да е свършила опаковката!

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.