0 продукта

Лекарствен справочник

МАКСИТРОЛ колир 5 мл.

МАКСИТРОЛ колир 5 мл. - изображение
Цена:  6.92 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

листовка за пациента

 

Уважаеми пациенти,

• Моля прочетете внимателно тази листовка, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

• Ако имате допълнителни въпроси, обърнете се към лекуващия лекар или фармацевт.

• Това лекарство е предписано лично за Вас и не трябва да го преотстъпвате на други пациенти. То може да им навреди, дори и да имат същите симптоми като вашите.

• Пазете тази листовка, Вие може да поискате да я прочетете отново.

 

MAXITROL (МАКСИТРОЛ)(Dexamethasone, Neomycin Sulphate, Polymixin В Sulphate)

Капки и маз за очи

ОПИСАНИЕ:

MAXITROL (дексаметазон, неомицин сулфат, полимиксин Б сулфат) е локален антибактериален продукт, в комбинация с кортикостероид. MAXITROL® е стерилен лекарствен продукт за многократна употреба и се предлага в две лекарствени форми - капки и маз за очи. Използвана е комбинация от два широкоспектърни антибиотика и мощен кортикостероид. Съчетаването на антибактериалната активност на антибиотиците с противовъзпалителното действие на стероидната компонента успешно повлиява някои микробни инфекции на предния очен сегмент.

КАКВО СЪДЪРЖА MAXITROL®? (Състав, лекарствена форма, опаковка)

Всеки милилитър от MAXITROL® капки за очи съдържа:

Лекарствени вещества: дексаметазон (1 мг), неомицин сулфат (3,500 международни единици), полимиксин Б сулфат ( 6,000 международни единици). Консервант: бензалкониев хлорид 0.004%.Помощни вещества: натриев хлорид; полисорбат 20; хидроксипропил метилцелулоза; солна киселина/ натриев хидроксид (за постигане на необходимото рН) и дестилирана вода. MAXITROL® капки за очи се доставя в пласмасови флакони от 5 мл.

Всеки грам от MAXITROL® маз за очи съдържа:Лекарствени вещества: дексаметазон (1 мг), неомицин сулфат (3,500 международни единици), полимиксин Б сулфат (6,000 международни единици). Консерванти: метилпарабен (0.05%); пропилпарабен (0.1%). Помощни вещества: бял вазелин, ланолин. MAXITROL® маз за очи се доставя в тубички от 3.5 гр.

КОЙ ПРОИЗВЕЖДА MAXITROL®?

MAXITROL® капки и маз за очи се произвеждат от s.a. Alcon - Couvreur n.v., Rijksweg 14, B-2870 Puurs / Belgiumи/или от Alcon Laboratories, Inc., 6201 South Freeway, Forth Worth, Texas 76134, USA

 

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА MAXITROL® ? (Терапевтични индикации)

 

MAXITROL® е показан при възпалителни процеси на окото, в случаите когато се препоръчва едновременната употреба на антибактериален и стероиден лекарствен продукт.

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА MAXITROL® ? (Противопоказания и предупреждения)

MAXITROL® (капки и маз) е противопоказан при херпес симплекс на роговицата, ваксинация за вариола, варицела и много други вирусни заболявания на роговицата и конюнктивата; при непълно отстраняване на чуждо тяло от роговицата. Не се препоръчва и при микобактериални и гъбичкови инфекции на очите. Лекарственият продукт е противопоказан при свръхчувствителност към някоя от съставките му (такава по-често се наблюдава такава към антибиотичните компоненти).

 

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

• При тежките инфекции локалното лечение трябва да бъде придружено с подходящо системно лечение.

• Продължителната употреба трябва да се избягва, тъй като може да доведе до реакция на свръхчувствителност (напр. кожна реакция) и поява на резистентни микроорганизми.

• Локално прилаганите кортикостероиди не трябва да се използват в случаите на зачервяване на окото с неизяснен произход, поради потенциална опасност от ослепяване при неподходяща употреба.

• Вътреочното налягане и прозрачността на лещата трябва да бъдат регулярно наблюдавани по време на лечение, поради съществуващият риск от поява на "стероидна глаукома"(забляване, характеризиращо се с повишаване на вътреочното налягане) и развитие на катаракта (т.нар. перде).

• При остри гнойни възпаления на окото, стероидите за локално приложение могат да маскират или засилят съществуващата инфекция. В тези случаи задължително се налага и антибиотична терапия.

• Упоритите разязвявания на роговицата, в следствие на продължителна терапия с локален кортикостероид е възможно да се дължи на гъбична инвазия.

• Локалната употреба на кортикостероиди е неефективна при кератоконюнктивити на Sjogren.

Помнете!

Това лекарство е предписано лично за вас, не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, дори и ако техните симптоми са същите като вашите.

 

МОГАТ ЛИ ДА СЕ НОСЯТ МЕКИ КОНТАКТНИ ЛЕЩИ ПО ВРЕМЕ НА УПОТРЕБА?

Ако носите меки контактни лещи, отстранете ги преди да накапете Maxitrol® в окото. Препаратът съдържа бензалкониев хлорид, за който е известно, че се абсорбира от меките контактни лещи и ги обезцветява.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ?

MAXITROL трябва да се използва при тези групи пациенти само след изрична лекарска препоръка и когато резултатът от лечението оправдава евентуалният риск за плода.

С КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ДЕЦАТА?

MAXITROL® не е безопасен за употреба при бебета и деца.

С КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ ПРИ ШОФИРАНЕ И ПРИ РАБОТА С МАШИНИ?

Ако при поставянето на препарата се появи краткотрайно замъгляване на зрението или дискомфорт, Вие трябва да изчакате докато зрението ви се проясни и едва тогава да шофирате или да работите с машини.

 

КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВА MAXITROL®! (Приложение и дозировка)

Само лекуващият Ви лекар може да определя или променя схемата на лечение!Капки за очи: Накапват се 1 - 2 капки в конюнктивния сак на засегнато око/очи.При тежки инфекции - капките могат да се накапват на всеки час, с постепенно намаляване сотзвучаване на възпалителния процес.

В случаите с умерено възпаление: препаратът може да се прилага 4 до 6 пъти на ден.

• Разклащайте флакончето винаги преди употреба!

• Внимавайте да не докосвате върха на откапващото устройство, тъй като може да се замърси.

• Флаконът трябва да се пази добре затворен, когато не се използва!

 

Маз за очи: Поставя се малко количество в конюнктивния сак на засегнатото око/очи - 3 до 4 пъти дневно.

Maxitrol® маз за очи може да се използва едновременно с Maxitrol ® капки за очи, суспенсия като се поставя в конюнктивния сак след капките вечер - преди лягане.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ НА MAXITROL®?

Предозиране на препарата и токсичност при локалното му приложение са изключени, ако се спазватточно инструкциите за употреба.Ако забележите необичайни реакции вследствие продължителна локална употреба на препарата, консултирайте с Вашия лекуващ лекар!

 

КАКВИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРИ УПОТРЕБА НА MAXITROL®?(Нежелани лекарствени реакции)

Известно е, че всеки един лекарствен продукт може да предизвика нежелани лекарствени реакции. Понякога те са сериозни, но в повечето случаи не са.Трябва да знаете, че нежеланите лекарствени реакции, които е възможно да се наблюдават при прилагането на комбинирана лекарствена форма (между стероиден и антимикробен продукт) могат да се дължат на: стероидната компонента, на антимикробната компонента или на комбинацията от двете.Реакции, свързани с антимикробната компонента:Реакциите на свръхчувствителност от забавен тип са едни от често докладваните нежелани лекарствени реакции, свързани с локалното приложение на неомицин. Възможно е да възникне и: очен дискомфорт (дразнене, щипане, сърбеж) и различни дерматити (възпление на кожата). Реакции, свързани със стероидната компонента:Локалното приложение на кортикостероид може да доведе до: повишаване на вътреочното налягане - в редки случаи водещо до увреждане на зрителния нерв; намаляване на зрителната острота; дефекти в зрителното поле; забавяне на оздравителния процес. Възможно е интензивното или продължително локално приложение на кортикостероиди да доведе до развитие на задна субкапсуларна катаракта (помътняване на лещата, или т.нар. перде). Наблюдавани са също и случаи на перфорация на очната ябълка, когато препаратът се прилага при заболявания, причиняващи изтъняване на роговицата или склерата. Вирусните и гъбични инфекции може да се влошат (засилят) от използването на стероиди.При лечение с комбиниран лекарствен продукт е възможно и развитието на вторична бактериална очна инфекция, като следствие на подтисна защитна реакция на организма.Ако забележите някои нежелани лекарствени реакции, от споменатите вече или неспоменати в тази листовка, то незабавно прекратете употребата на MAXIROL® и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт!

КАК ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ MAXITROL® капки и маз за очи?(Условия на съхранение)

• Да се съхранява при стайна температура (под 25 °С).

• Да не се използва повече от 4 седмици след отварянето на опаковката.

• Да не се използва лекарството след обявеният върху опаковката срок на годност (отбелязан върху флакона/съотв.тубичката и картонената кутийка като "ЕХР"........).

• Съхранявайте на места недостъпни за деца!

Притежател на разрешението за употреба:

ALCON PHARMACEUTICALS Ltd.Bosch 69, Ю Box 62, CH-6331 Hunenberg, Switzerland

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 74 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. nadya:

Вчера бяхме на детски кът и сутринта се събудихме с гурлички на едното оченце Цяла зима не съм водила малката и вчера сглупих, защото валеше... Веднъж като бебе се беше заразила от дядо си и сега пак. Чудя се какви капки да купувам, но да са по-ефикасни....

2. teddy:

Много е неприятно това с конюктивита, но ако лечението започне навреме би трябвало бързичко да се оправи оченцето. И моята щерка веднъж имаше конюктивит и очичките й направо бяха залепнали... Педиатърката ни изписа Макситрол 5 мл и смея да твърдя, че още ...

3. monito:

Много е неприятно това с конюктивита, но ако лечението започне навреме би трябвало бързичко да се оправи оченцето. И моята щерка веднъж имаше конюктивит и очичките й направо бяха залепнали... Педиатърката ни изписа Макситрол 5 мл и смея да твърдя, че още ...

4. Bella:

Това заболяване е доста неприятно за децата, понякога дори възрастните страдат, но да ти кажа не зная капки за очи срещу конюнктивит, преди когато съм имала подобни проблеми съм си промивала очите с преварена или борова вода, но не ми се случва често да с...

5. tochica:

Конюктивита може да бъде доста упорит и е силно заразен. Задължително трябва да се използват отделни хавлии и ръчичките често да се мият. Веднъж бяхме оставили малката при баба й и дядо й, а той с конюктивит... Обадил се на личната си лекарка, която му ка...

6. marto:

Това заболяване е доста неприятно за децата, понякога дори възрастните страдат, но да ти кажа не зная капки за очи срещу конюнктивит, преди когато съм имала подобни проблеми съм си промивала очите с преварена или борова вода, но не ми се случва често да с...

7. aninka:

Това заболяване е доста неприятно за децата, понякога дори възрастните страдат, но да ти кажа не зная капки за очи срещу конюнктивит, преди когато съм имала подобни проблеми съм си промивала очите с преварена или борова вода, но не ми се случва често да ...

8. roxy:

При конюктивит съм почиствала очичките с отвара от лайка, а капките ни бяха Офталмо-Септонекс - такива ни предписа тогава педиатърката. Някой използвал ли ги е, защото виждам, че все за други капки сте писали? На нас ни помогнаха и не ми се е налагало да ...

9. GRIP:

За конюктивита са ефикасни Тобрадекс капки и Тобрекс очна маз, само че са по лекарско предписание.В комбинация доста добра работа вършат.Пак повтарям по лекарско предписание.Мисля че курса на лечение беше около седем дни....

?. www.framar.bg:

Коментирайте "МАКСИТРОЛ колир 5 мл."
--- 26 скрити --- Прочети всички тук

27. www.framar.bg отговаря: (2011-10-17 10:48:07)

хриси

Слагаме макситрол в носа може ли да се комбинира с Коларгол 2 %

Би могло.

28. ANN: (2014-11-22 20:50:56)

Здравейте, личната ми лекарка изписа тези капки на детето ми, което е на 20 дни. Има жълт секрет на едното око и ако не се почиства - залепва. Въпросът ми е ,може ли наистина да се ползват тези капки за новородени???

29. www.framar.bg отговаря: (2014-11-25 17:13:42)

ANN

Здравейте, личната ми лекарка изписа тези капки на детето ми, което е на 20 дни. Има жълт секрет на едното око и ако не се почиства - залепва. Въпросът ми е ,може ли наистина да се ползват тези капки за новородени???

Може да бъдат назначени по преценка на лекуващия лекар.

30. Октай Стефанов: (2015-02-02 23:08:07)

Изписаха ми Макситрол капки 5 ml, които трябва да приемам 4 пъти дневно по 2 капки в носа. Започнах приема преди точно два дни по лекарското предписание и флакона просто свърши. Нормално ли е на втория ден от така предписания прием, тубичката да свърши или може би е имало нередност в опаковката ?

31. www.framar.bg отговаря: (2015-02-03 11:19:06)

Октай Стефанов

Изписаха ми Макситрол капки 5 ml, които трябва да приемам 4 пъти дневно по 2 капки в носа. Започнах приема преди точно два дни по лекарското предписание и флакона просто свърши. Нормално ли е на втория ден от така предписания прием, тубичката да свърши или може би е имало нередност в опаковката ?

Възможно е да е свършила опаковката!

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.