0 продукта

Лекарствен справочник

КСЕНИКАЛ капс. 120 мг. * 42

КСЕНИКАЛ капс. 120 мг. * 42 - изображение
Цена:  69.65 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

КСЕНИКАЛ 42 капс. 120 мг.

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Xenical 120 mg твърди капсули
Орлистат (Orlistat)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Xenical и за какво се използва
2. Преди да приемете Xenical
3. Как да приемате Xenical
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Xenical
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА XENICAL И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Xenical е лекарство, което се използва за лечение на затлъстяване. Той действа в храносмилателната Ви система, като блокира усвояването на около една трета от мазнините в храната, която приемате.
Xenical се прикрепя към ензимите в храносмилателната Ви система (липази) и ги блокира, като не позволява разграждането на някои мазнини, които сте приели с храната. Неусвоените мазнини не могат да бъдат приети и се елиминират от организма.
Xenical е показан за лечение на затлъстяване едновременно с диета с ограничен прием на калории.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ XENICAL
Не приемайте XENICAL

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към орлистат или към някоя от останалите съставки на Xenical;
 • ако имате хроничен синдром на малабсорбция (недостатъчно усвояване на хранителни вещества от храносмилателната система);
 • ако имате жлъчен застой (чернодробно нарушение);
 • ако кърмите.

Обърнете специално внимание при употребата на XENICAL
Намаляването на теглото може да има ефект и върху дозите на лекарствата, приемани за други заболявания (напр. висок холестерол или диабет). Непременно обсъдете с Вашия лекар тези и други лекарства, които може да приемате. Загубата на тегло може да означава, че е необходима корекция на дозата на тези лекарства.
За да постигнете максимален ефект от лечението с Xenical, трябва да спазвате хранителния режим, който Ви е предписан от Вашия лекар. Както и при останалите програми за контрол на теглото, прекомерната употреба на мазнини и на калории може да намали ефекта на загубата на тегло.
Това лекарство може да предизвика безвредни промени в дефекацията, като мазни изпражнения, поради отделянето на непреработените мазнини в тях. Вероятността за това може да се увеличи, ако Xenical се приема с богата на мазнини храна. Освен това, приеманите през деня мазнини трябва да бъдат равномерно разпределени между три основни хранения, тъй като, ако Xenical се приема с храна, много богата на мазнини, вероятността от поява на стомашно-чревни ефекти може да се увеличи.
Препоръчва се да се използва допълнителен метод за предпазване от забременяване, за да се избегне евентуален неуспех при контрацептиви, приложени перорално, което би могло да се получи при тежка форма на диария.
Употребата на орлистат може да бъде свързана с камъни в бъбреците при пациенти, страдащи от хронично бъбречно заболяване. Уведомете Вашия лекар, ако имате проблеми с бъбреците.

Приложение при деца
Xenical не е предназначен за приложение при деца.

Други лекарства и Xenical
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Това е важно, тъй като приложението на повече от едно лекарство едновременно може да усили или да отслаби ефекта на лекарствата.

Xenical може да промени действието на:

 • Противосъсирващи лекарства (напр. варфарин). Може да се наложи Вашият лекар да проследява кръвосъсирването;
 • Циклоспорин. Едновременното приложение с циклоспорин не се препоръчва. Може да се наложи Вашият лекар да проследява нивата на циклоспорин в кръвта Ви по-често от обикновено;
 • Йодни соли и/или левотироксин. Може да възникнат случаи на хипотиреоидизъм и/или намален контрол на хипотиреоидизма;
 • Амиодарон. Трябва да се посъветвате с Вашия лекар.

Xenical намалява усвояването на някои хранителни вещества, разтворими в мазнини, особено бета-каротин и витамин Е. Поради това трябва да следвате съветите на лекаря си и да спазвате добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци. Вашият лекар може да Ви посъветва да приемате допълнително мултивитамини.
Орлистат може да дебалансира противогърчовото лечение чрез намаляване на резорбцията на антиепилептичните лекарства, което може да доведе до гърчове. Моля, свържете се с Вашия лекар, ако считате, че честотата и/или тежестта на припадъците се е променила, когато приемате Xenical заедно с антиепилептичии лекарства.
Xenical не се препоръчва при хора, които приемат акарбоза (антидиабетно лекарство, използвано за лечение на захарен диабет тип 2).

Xenical с храна и напитки
Xenical може да се приема непосредствено преди, по време на или до 1 час след хранене. Капсулата трябва да се поглъща с вода.

Бременност и кърмене
Не се препоръчва приема на Xenical по време на бременност.
Не трябва да кърмите бебето си по време на лечение с Xenical, тъй като не е известно дали Xenical се отделя в кърмата при човека.

Шофиране и работа с машини
Не е известно Xenical да повлиява способността за шофиране или работа с машини.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ XENICAL
Винаги приемайте Xenical точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Обичайната доза Xenical е една капсула от 120 mg, приемана с всяко от трите основни хранения през деня. Тя може да бъде приемана непосредствено преди, по време на храненето или до един час след храна. Капсулата трябва да се приема с вода.
Xenical трябва да се приема с добре балансирана калорично контролирана диета, която е богата на плодове и зеленчуци и съдържа средно 30% калории, произхождащи от мазнини. Дневният Ви прием на масти, въглехидрати и белтъци трябва да бъде разпределен между три основни хранения. Това означава, че обикновено би трябвало да вземате една капсула по време на закуска, една капсула по време на обяд и една капсула с вечерята. За постигане на максимален ефект, между основните хранения избягвайте приема на храна, съдържаща мазнини като бисквити, шоколад и пикантни закуски.
Xenical действа само при наличие на хранителни мазнини. Поради това, ако пропуснете едно основно хранене или приемате храна, която не съдържа мазнини, не е необходимо да приемате Xenical.
Уведомете Вашия лекар, ако по някаква причина не сте взели лекарството, точно както е предписано. В противен случай лекарят може да остане с впечатлението, че лекарството не е ефективно или не се понася добре и може да промени лечението Ви без това да е необходимо.
Вашият лекар ще прекрати лечението с Xenical след 12 седмици, ако не сте понижили телесното си тегло поне с 5% в сравнение с началото на лечението с Xenical.
Xenical е бил изследван при продължителни клинични изпитвания с продължителност до 4 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза XENICAL
Ако приемете повече капсули от предписаните Ви, или ако някой друг случайно вземе от Вашето лекарство, свържете се с лекар, фармацевт или отидете в болница, тъй като може да се нуждаете от медицинско наблюдение.

Ако сте пропуснали да приемете XENICAL
Ако сте пропуснали да вземете лекарството, вземете го веднага след като се сетите, ако не е изминал повече от един час от последното хранене, след това продължете с приема по обичайното време. Не вземайте двойна доза. Ако сте пропуснали повече дози, моля, уведомете Вашия лекар и спазвайте неговите указания. Не променяйте самоволно предписаната Ви доза, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Xenical може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Уведомете Вашия лекар или фармацевт колкото е възможно по-бързо, ако не се чувствате добре докато приемате Xenical.
Повечето от нежеланите реакции, свързани с приложението на Xenical, са в резултат на локалното му действие в храносмилателната система. Тези симптоми обикновено са леки, възникват в началото на лечението и се проявяват най-вече след прием на храна с високо съдържание на мазнини. Обикновено тези симптоми изчезват, ако продължите лечението си и спазвате предписаната Ви диета.

Много чести нежелани реакции (засягат повече от 1 на 10 души):

 • Главоболие, коремна болка/дискомфорт, неотложна или по-честа нужда от изпразване на червата, метеоризъм (газове) с изпускане, отделяне на мазнини, мазни изпражнения, течни изпражнения, ниски нива на кръвната захар (получава се при някои хора с диабет тип 2).

Чести нежелани реакции (засягат 1 до 10 души на 100):

 • Ректална болка/дискомфорт, меки изпражнения, неволно изпускане на изпражнения, подуване (получава се при някои хора с диабет тип 2), проблеми със зъбите/венците, нередовен менструален цикъл, умора.

Има съобщения и за следните нежелани реакции, но от наличните данни не може да бъде направена оценка за честотата:

 • Алергични реакции. Главните симптоми са сърбеж, обрив, уртикария (леко изпъкнали, сърбящи кожни участъци, които са по-бледи или по-червени от заобикалящата ги кожа), силно изразен задух, гадене, повръщане и неразположение. Образуване на мехури по кожата (включително мехури, които се пукат). Дивертикулит, Кървене от долния етаж на храносмилателната система (ректума). При изследване на кръвта може да се открият повишени нива на някои чернодробни ензими. Хепатит (възпаление на черния дроб). Симптомите може да включват пожълтяване на кожата и очите, сърбеж, тъмно оцветяване на урината, стомашна болка и болезненост на черния дроб (проявяваща се с болка отпред под ребрата вдясно), понякога със загуба на апетит. Камъни в жлъчката. Панкреатит (възпаление на панкреаса). Оксалатна нефропатия (натрупване на калциев оксалат, което може да доведе до образуване на камъни в бъбреците). Вижте точка 2 Обърнете специално внимание при употребата на Xenical. Ефекти върху кръвосъсирването при приложение на противосъсирващи лекарства.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ XENICAL
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Блистерни опаковки
Не използвайте Xenical след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка.
Да не се съхранява над 25 °С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.

Стъклени бутилки
Не използвайте Xenical след срока на годност, отбелязан върху бутилката.
Да не се съхранява над 30 °С.
Съхранявайте опаковката плътно затворена, за да се предпази от влага.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа XENICAL
Активното вещество
е орлистат. Всяка капсула съдържа 120 mg орлистат.
Другите съставки са: микрокристална целулоза (Е460), натриев нишестен гликолат (тип А), повидон (Е1201), натриев лаурилсулфат и талк. Капсулата съдържа желатин, индиго кармин (Е132), титанов диоксид (Е171) и безвредно печатно мастило.

Как изглежда XENICAL и какво съдържа опаковката
Xenical капсули са тюркоазени, с надпис "ROCHE XENICAL 120", и се предлагат в блистерни опаковки и стъклени бутилки, които съдържат по 21, 42 и 84 капсули.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба:
Roche Registration Limited, Обединено кралство.

Производител:
Roche Pharma AG. Германия.

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
 • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
  Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
 • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на КСЕНИКАЛ капс. 120 мг. * 42 с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Силно клинично значими взаимодействия (4)

Умерено клинично значими взаимодействия (55)

Маловажно клинично значими взаимодействия (17)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.4, 41 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. Dr Albena Georgieva:

Коремен тип затлъстяване или т.нар.висцерален тип, имаме при измерена обиколка на талията през пъпа при мъже над 94 см, а при жените над 80 см, дори и при леко увеличение на наднорменото тегло. Този тип затлъстяване е с висок риск за развитие на атероскле...

2. Ivaylo:

Бирено коремче? ...

3. valiart:

Мнооого воля, много лишения и натоварвания трябват, за да си имаме онова плоско, хубаво коремче. Хем знаем, че ще си докараме повечето сантиметри и ще е трудно да възврнем добрата форма и пак продължаваме да си похапваме и да не правим нищо по въпроса. Аз...

4. qproin:

Лесно е да се напише как става, ама връщането на плосък корем е едно от най-трудните неща....за мен вече дори мисля непосилни....

5. Пума:

Трудно е , но не и непостижимо!...

?. www.framar.bg:

Коментирайте "КСЕНИКАЛ капс. 120 мг. * 42"
--- 128 скрити --- Прочети всички тук

129. www.framar.bg отговаря: (2013-10-28 19:21:58)

Marta

Здравейте,искам да попитам дали лекарството може да бъде използвано и от хора с премахната жлъчка?

Ксеникал се отпуска по лекарско предписание. Възможно е да има противопоказние да го приемате.

130. Мари: (2014-04-10 12:16:29)

Здравейте искам да попитам можели да се приема ксеникал с ремирта и ципралекс нямам възможност да питам лекаря се благодаря ви предварително

131. www.framar.bg отговаря: (2014-04-10 13:26:34)

Мари

Здравейте искам да попитам можели да се приема ксеникал с ремирта и ципралекс нямам възможност да питам лекаря се благодаря ви предварително

Ксеникал се отпуска по лекарско предписание, така че пак трябва да се консултирате с лекар.

132. Mell: (2014-05-08 11:39:50)

Виждам,че отдавна не е писано,но аз имам нужда от помощ сега и ако някой се отзове ще се радвам много :cry: Много съм отчаяна вече и не знам какво да правя, нищо не помага-нямам воля за 5 пари да направя каквото и да е било,какво ли не пробвах-дието,режими,фитнес,разни слаби хапчета дето ги има из аптеките.. нищо и половина! Имам да свалям 20 кг... Това са мн килограми които довеждат човек до отчаяние и до крайни мерки,трябва ми нещо радикално,вече не знам какво друго да направя,трябва ми силно хапче явно.. По цял ден (и по някога и по цяла вечер) работя на компютър,и съм толкова изморена( а да си призная и ме мързи до болка),че нищо не ми се прави освен да си почивам; имам вкус към най-редните и мазни храни,не обичам плодове,обожавам Макдоналдс и тем подобни.. толкова ми е трудно,постоянно се измъчвам задето ми се яде а пък не трябва - ясно е че никаква диета не мога да спазвам,така че това отпада. Какво друго ми остава?? това са 20 кила,момичета.. не са 5/10.. А дори не мога да намеря диетолог в Пловдив,явно от 2006 никой нищо не знае по темата На какъв лекар трябва да отида за да ми изпише правилното лекарство за отслабване

133. www.framar.bg отговаря: (2014-05-08 12:42:16)

Mell

Виждам,че отдавна не е писано,но аз имам нужда от помощ сега и ако някой се отзове ще се радвам много :cry: Много съм отчаяна вече и не знам какво да правя, нищо не помага-нямам воля за 5 пари да направя каквото и да е било,какво ли не пробвах-дието,режими,фитнес,разни слаби хапчета дето ги има из аптеките.. нищо и половина! Имам да свалям 20 кг... Това са мн килограми които довеждат човек до отчаяние и до крайни мерки,трябва ми нещо радикално,вече не знам какво друго да направя,трябва ми силно хапче явно.. По цял ден (и по някога и по цяла вечер) работя на компютър,и съм толкова изморена( а да си призная и ме мързи до болка),че нищо не ми се прави освен да си почивам; имам вкус към най-редните и мазни храни,не обичам плодове,обожавам Макдоналдс и тем подобни.. толкова ми е трудно,постоянно се измъчвам задето ми се яде а пък не трябва - ясно е че никаква диета не мога да спазвам,така че това отпада. Какво друго ми остава?? това са 20 кила,момичета.. не са 5/10.. А дори не мога да намеря диетолог в Пловдив,явно от 2006 никой нищо не знае по темата На какъв лекар трябва да отида за да ми изпише правилното лекарство за отслабване

Няма как да отслабнете без диета или правилно хранене дори и с най-доброто или силно лекарство. Ефекта ще е само временен. За трайни резултати е необходима промяна в начина на живот! Може да посетите ендокринолог - те също се занимават с проблеми с повишеното телесно тегло!

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.