0 продукта

Лекарствен справочник

ДЕПАКИН ХРОНО табл. 500 мг. * 30 SANOFI - AVENTIS

ДЕПАКИН ХРОНО табл. 500 мг. * 30 SANOFI - AVENTIS - изображение
Цена:  7.18 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

DEPAKENE CHRONO

ДЕПАКИН ХРОНО

500 mg филмирани таблетки с удължено освобождаване

 

Какво съдържа Депакин Хроно?

1 таблетка от 500 mg съдържа активни вещества - 333 mg натриев валпроат и 145 mg валпроева киселина.

Помощни вещества са: етил целулоза, хипромелоза, колоиден силициев двуокис анхидрид, хидриран колоиден силициев двуокис, захарин натрий, полиакрилат, Макрогол 6000, талк и титаниев двуокис.

 

Как действа Депакин Хроно?

Механизмът на действие не е напълно изучен, но се приема, че Депакин Хроно предотвратява или блокира импулсите в мозъка, които стартират епилептичните припадъци.

 

Притежател на разрешението за употреба

Sanofi-Aventis France1 -13, boulevard Romain Rolland75014 Paris, France

Производител:

Sanofi Winthrop Industrie 1 rue de la Vierge, 33440 Ambares - France

Предлагат се опаковки от пластмасови туби x 30 таблетки в картонена кутия.

 

За какво се използва Депакин Хроно?

Депакин Хроно се използва за лечение на епилепсия и манийни състояния, поддържащо и профилактично лечение на биполарни разстройства.

Не вземайте Депакин Хроно:

• ако имате нарушена чернодробна функция

• ако страдате от порфирия (увеличена екскреция на определени пигменти в кръвта)

• в случай на данни за свръхчувствителност спрямо която и да е от съставките на Депакин Хроно.

Да се има предвид преди или по време на приемането на Депакин Хроно.

Лечението с Депакин Хроно изисква внимателно проследяване на чернодробната и панкреатичната функции и на кръвта. Важно е да се явявате на контролните прегледи. Това е особено важно в началото на лечението и при хирургични операции. В случай, че страдате от кръвно заболяване, някои кожни заболявания (системен лупус еритематозус), нарушена бъбречна функция, каквото и да било заболяване на обмяната на веществата (особено заболявания, нарушения, свързани с ензимен недостиг), или ако лесно получавате синини или кървене, лекарят трябва да бъде уведомен. Винаги трябва внимателно да следвате съветите на своя лекар! В случай, че не сте сигурни за нещо, консултирайте се със своя лекар.Съществува риск да наддадете на тегло, докато приемате Депакин Хроно. Ако се нуждаете от помощ за коригиране на теглото си, консултирайте се със своя лекар. Задължително трябва да се посъветвате със своя лекар, ако възникне някой от следните симптоми: загуба на апетит, гадене, сънливост и отпадналост, конто понякога са съпътстват с повтарящо се повръщане или коремни болки, жълтеница, отоци на краката ши ходилата, както и в случай, че внезапно се влоши овладяването на припадъците Ви. Това е особено важно при деца по време на първите шест месеца от лечението. Не спирайте рязко приемането на лекарството, защото съществува опасност припадъците да се увеличат. Не променяйте дозата си без да се посъветвате със своя лекар.

 

Бременност

Ако сте бременна или планирате да забременеете, консултирайте се със своя лекар. Има вероятност от увреждане на плода. Поради това, не използвайте Депакин Хроно по време на бременност, освен ако лекарят не е предписал така.

 

Кърмене

Депакин Хроно преминава в майчината кърма, но вероятно не вреди на кърмачето. Консултирайте се със своя лекар, ако по време на кърмене вземате Депакин Хроно не само временно.

 

Предупреждение за движението по пътищата

Ваша лична отговорност е да прецените, дали сте в състояние да шофирате автомобил или да извършвате опасна работа. Един от факторите, които могат да повлияят върху способностите Ви, е приемането на лекарства поради тяхното действие и/или странични ефекти (нежелани лекарствени реакции). Тези действия и странични ефекти са описани в други раздели на настоящата листовка. Ето защо, трябва да прочетете цялата информация в листовката, за да получите насоки. Ако не сте сигурни, консултирайте се със своя лекар.

 

Какво трябва да се избягва, когато приемате това лекарство?

Ефектът от лечението може да се повлияе, ако Депакин Хроно се приема заедно с някои лекарства против болка (ацетилсалицилова киселина - аспирин), стомашна язва (циметидин), коронарна сърдечна болест (нимодипин), епилепсия (етосуксимид, фелбамат, фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин, ламотригин, примидон), възбуда (лоразепам), някои антикоагуланти (варфарин), някои лекарства против малария (мефлокин), вирусни инфекции (зидовудин), някои антибиотици (еритромицин, карбапенеми като ертапенем, имипенем, меропенем, панипенем) и лекарства против депресия. Лечението с антибиотици, съдържащи пивалова киселина (пивампицилин, пивмецилинам) трябва да се избягва. Други лекарствени продукти също могат да бъдат повлияни от Депакин Хроно. Лекуващият лекар трябва да знае за всякакъв вид съпътстващи лекарства, които вземате.Заедно с лечението не трябва да консумирате алкохол, тъй като Депакин Хроно усилва действието на алкохола.

 

Дозировка

Дозата се определя от лекаря и се адаптира индивидуално за Вас.

Епилепсия: Дневната доза може да варира в зависимост от възрастта, телесното тегло и тежестта на припадъците.

Обичайната доза за възрастни е 20-30 mg/kg телесно тегло дневно. Това при повечето пациенти отговаря на 2-6 таблетки от 500 mg разделени на 1-2 приема за деня. Ако е необходимо, таблетките могат да се дават и на деца. Обичайната доза за деца е около 30 mg/kg телесно тегло дневно.Таблетките могат да се разделят, но не трябва да се дъвчат или стриват.Не прекъсвайте лечението без да се консултирате със своя лекар. В противен състоянието Ви може да се влоши.

Указания за употреба

Таблетките се предлагат във флакони, където половинките от таблетките могат да се съхраняват в малкия контейнер разположен в капачката. Тъй като таблетките са чувствителни на влага, флаконът е снабден с плътно затваряща се капачка, която винаги трябва да бъде добре затворена.Какво ще стане, ако сте взели прекалено голяма доза?Ако сте приели прекомерно голямо количество от лекарството, веднага се свържете със своя лекар или болница.

 

Нежелани лекарствени реакции (странични ефекти)

Чести (при над 1 от 100 пациенти): Проблеми със стомаха като болки, хълцане, гадене, повръщане и диария. Повишен апетит, патологично наддаване на тегло, загуба на апетит и загуба на тегло. Треперене. Повишена склонност към кървене поради намален брой на тромбоцити в кръвта (тромбоцитопения). Това обикновено е преходно. Повлияване на чернодробната функция с промени във функционалните чернодробни изследвания.

С ниска честота: Промени в поведението и затруднено заспиване. Нестабилна походка. Неволно изпускане по малка нужда или често ходене по малка нужда. Когато Депакин Хроно се комбинира с други противоепилептични средства, може да се появи отпадналост. Могат да започнат падане на косата и промяна в цвета на косата. Нередовна или липсваща менструация. Тежки увреждания на черния дроб, понякога смъртоносни. Това по правило се отнася за малки деца с няколко увреждания, които се лекуват с високи дози в комбинация с други противоепилептични средства и по-рядко със самостоятелно приложен Депакин Хроно.

Редки (при по-малко от 1 от 1000 пациенти): Главоболие, тръпнене и чувство за лазене на мравки по кожата, нарушена координация. Тежки случаи на склонност към кървене (тромбоцитопения), тежки случаи на намален брой бели кръвни клетки (левкопения) и кръвоизливи. Кожен обрив (понякога тежък). Психоза, обърканост. Преходна деменция, преходен паркинсонизъм. Запек, възпаление на панкреаса. Подуване на краката и ходилата (оток). Понижена телесна температура. Тежко чернодробно увреждане при по-големи деца. Възпаление на кръвоносните съдове (васкулит). Нарушена бъбречна функция (Синдром на Fanconi). Също така, могатвъзникнат проблеми със слуха и алергични реакции.

Съобщава се за намалено количество на натрий в кръвта.Ако забележите някакви нежелани реакции, които не са споменати в тази листовка, моля уведомете своя лекар.

 

Съхранение и срок на годност

Да се съхранява на сухо място при температура под 25°С.

Да се изразходва преди срока на годност, указан върху опаковката.

Да се съхранява на места, недостъпни за деца.

Информация за продукта по НЗОК
Код по НЗОК:NF567
Цена за НЗОК:6.05 лв.
Реимбурсация:3.96 лв.
Пациентът заплаща:2.09 лв.
Безплатно:ДА
Тип рецепта:Нормална и хронична
Наркотично:НЕ
Протокол:Без протокол
Възрастова граница:Няма възрастово ограничение
За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на ДЕПАКИН ХРОНО табл. 500 мг. * 30 SANOFI - AVENTIS с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Силно клинично значими взаимодействия (12)

Умерено клинично значими взаимодействия (260)

Маловажно клинично значими взаимодействия (22)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 81 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "ДЕПАКИН ХРОНО табл. 500 мг. * 30 SANOFI - AVENTIS" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "ДЕПАКИН ХРОНО табл. 500 мг. * 30 SANOFI - AVENTIS"
--- 54 скрити --- Прочети всички тук

55. rokor: (2013-01-19 15:16:05)

Аз съм с алкохолна епилепсия.На Депакин съм от 10 години,още с появата му.Винаги ме спасявя. На ден пия по едно хапче 500 - Хроно.Много помага.Редовно правя чернодробни изследвания.Добре съм, Имах глупостта да направя най голямата и грозна грешка в живота си - да ида доброволно да се лекувам във Психодиспансер,където, за моя жалост, ми направиха картон за зависим.А там не лекуват,само си пиеш хапчетата,но ти остава, че се водиш на отчет,макар и да не си алкохолик.Пикая на държавта и на тези заведения.Попречи ми да почна много дорба и високоплатена работа,защото като отидох да си вадя удост. от психо центъра,ми заявиха, че се водя на отчет.Само дето не получих гърч.Че и няма начин да те свалят от отчет.Иначе НЯМА НИКАКВИ ПРИПАДЪЦИ.Пия хаповете редовно.Създадох и добро семейство.Иначе съм правил преди общо 5 гърча с гълтане на език.Това са ми бройките през живота.Смятам да осъдя БГ за този мръсен етикет, че съм с епи и т.н. С две ръце съм за Депакина.Никакви странични ефекти няма при мен. Лекува добре,предпазва и от други болести,да не психясаме още,че тогава в Раднево вече..!!! Ако този форум се чете и от практикуващи психиатри,то нека дадът съвет или предложат решение как да се избавя от този мръсен отчет,дето ме водят.Моля.

56. Dimitrova: (2013-10-08 19:17:14)

Майка ми приема Депакин хроно от 2 години, но периодично нивото на натрия спада до 122. Има ли други случаи при които натрия спада от депакина?

57. Стоименов: (2013-12-01 00:59:30)

Какво ще кажете да направим група Анонимни Епилептици, където всеки ще може да споделя проблемите и въобще живота си с епилепсия? Пишете на xander@abv.bg

58. Павлина Стоянова: (2014-10-07 13:24:44)

Моля отговорете, Депакин Хроно има ли седативен,успокоителен и сънотворен ефект?

59. www.framar.bg отговаря: (2014-10-07 15:27:08)

Павлина Стоянова

Моля отговорете, Депакин Хроно има ли седативен,успокоителен и сънотворен ефект?

Да, има и успокояващо действие!

ДЕПАКИН ХРОНО табл. 500 мг. * 30 SANOFI - AVENTIS е свързан към

Фармакологични групи (Активни съставки):

Заболявания:

Системи и органи:

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.