0 продукта

Лекарствен справочник

ДЕКСАМЕТАЗОН амп. 4 мг. * 1

ДЕКСАМЕТАЗОН амп. 4 мг. * 1 - изображение
Цена:  0.47 лв.

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН ОНЛАЙН

 

Прочетете внимателно листовката преди за започнете да приемате този лекарство. Запазете листовката.

 Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате въпроси, моля, питайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано на Вас и Вие не трябва да го давате на други. То може да им навреди, независимо, че техните симптоми са като вашите. Ако получите сериозни нежелани реакции, дори и такива, които не са описани в тази листовка, моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

 

В тази листовка:

 1. Какво е Дексаметазон КRКА и за какво се използва?

 2. Преди да започнете да приемате Дексаметазон КRКА.

 3. Как да приемате Дексаметазон КRКА.

 4. Възможни нежелани реакции.

 5. Съхранение на Дексаметазон КRКА.

 6. Допълнителна информация.

 7. Указания за медицинския персонал.

 

1. Какво е Дексаметазон КRКА и за какво се използва.

Състав:

1 мл от инжекционния разтвор (1 ампула) съдържа 4 mg дексаметазонов фосфат под формата на  натриева сол.

Опаковка:

Сгъваема кутия с 25 ампули, всяка съдържаща 1 ml инжекционен разтвор (4 мг/1 мл).

 

Какво представлява Дексаметазон КRКА?

Дексаметазон е синтетичен кортикостероид. Той принадлежи към групата на хормоните на надбъбречната кора. Естествените кортикостероиди осигуряват условията за важните жизнени функции и доброто общо състояние чрез поддържане на нивото на глюкозата в кръвта, артериалното налягане и мускулната сила и като вземат участие в контрола на баланса на натрия, калия и водата в организма, както и в растежа. Те имат също противовъзпалителен ефект, намаляват активността на имунната система и предотвратяват алергичните реакции. Синтетичните кортикостероиди, като Дексаметазон, имат същия ефект.

 

За какво се използва Дексаметазон КRКА?

Дексаметазон инжекционен разтвор се прилага при пациенти, при които лечението с таблетки не е възможно, както и в спешни случаи. Прилага се при:

 • Алергични състояния: Овладяване на тежки алергични състояния, които не се поддават на конвенционално лечение, при астма, атопичен дерматит, контактен дерматит, реакции на свръхчувствителност към лекарства, хроничен или сезонен алергичен ринит и серумна болест.

 • Дерматологични болести: херпетиформен дерматит, ексфолиативна еритродермия, фунгоидна микоза, пемфигус и остра многоформена еритема (синдром на Стивънс-Джоунс).

Ендокринни заболявания: първична или вторична адренокортикова недостатъчност (по избор лекарството е хидрокортизон или кортизон; може да се използва в съчетание с аналогични синтетични минералокортикоиди, ако е приложимо; при детски минералокортикоидни добавки е от особена важност), адренална хиперплазия, хиперкалцемия, свързана с рак и несупуративен тиреоидит.  Стомашно-чревни заболявания: помага на пациента по време на критичния период на болестта при регионален ентерит (болест на Крон) и улцерозен колит.

Хематологични заболявания: придобита (автоимунна) хемолитична анемия, вродена (еритоидна) хипопластична анемия (анемия на Даямънд-Блекфън), идиопатична тромбоцитопенична пурпура при възрастни, аплазия на чистите червени кръвни телца и определени случаи на вторична тромбоцитопения.

  Други: диагностично тестване на адренокортикова хиперфункция, трихинелоза с неврологично или миокардно развитие, туберкулозен минингит със субарахноидно блокиране или предстоящо блокиране, когато се употребява с подходящата антитуберкулозна химиотерапия.

Неопластични заболявания: за палиативно овладяване на левкемии и лимфоми.

 Заболявания на нервната система: тежко влошаване на състоянието при множествена склероза, церебрална едема, свързана с първични или метастазни мозъчни тумори, краниотомия или наранявания на главата.

  Очни заболявания: симпатическа офталмия, темпорален артериит, увеит и състояния с очни възпаления, неподдаващи се на местни кортикостероиди.

 Бъбречни заболявания: за пораждане на диуреза или намаляване на албуминурия, при идиопатичен нефротичен синдром или на такъв, причинен от еритематоден лупус.

  Респираторни заболявания: натравяне с берил, бързотечна или разсейваща се белодробна туберкулоза, когато се употребява едновременно с подходящата антитуберкулозна химиотерапия, идиопатични еозинофилни пневмонии, симптоматична саркоидоза.

 Ревматични заболявания: допълнителна терапия за краткосрочно приемане (помага на пациента при тежки епизоди или влошаване на състоянието) при остър подагрен артрит, остър ревматичен ендомиокардит, анкилозен спондилит, псориазисен артрит, ревматичен артрит, включително ревматичен артрит при младежи (при някои случаи може да се изисква поддържаща терапия с малки дози). За лечението на дерматомиозит, полимиозит и системен еритематоден лупус.


2. Преди да започнете да приемате Дексаметазон КККА


Уведомете лекуващия си лекар, ако имате някакво хронично заболяване, обменно заболяване, ако сте свръхчувствителни или ако вземате други лекарства.На кого не трябва да се прилага Дексаметазон КККА ?


Лекарството не трябва да се използва, ако сте свръхчувствителни към дексаметазон или някоя от другите съставки на лекарството. С изключение на спешните случаи, лекарството не трябва да се употребява в следните случаи:

 - ако имате остра вирусна, бактериална или системна гьбичкова инфекция и не се лекувате по подходящ начин.

 - ако страдате от последиците на действието на прекомерно количество кортикостероиди (синдром на Cushing)

 - ако сте ваксинирани с живи ваксини

 - ако кърмите


Предпазни мерки и предупреждения


Преди да започнете лечение с дексаметазон, уведомете лекуващия си лекар:

 - ако в миналото сте имали тежки нежелани реакции по време на лечение с Дексаметазон или някои други кортикостероиди:

 - ако имате хронична бъбречна недостатъчност;

 - ако имате чернодробна цироза или хронично чернодробно възпаление;

 - ако имате намалена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм);

 - ако се лекувате за повишено артесиално налягане;

 - ако се лекувате за сърдечна недостатъчност;

 - ако наскоро сте имали сърдечен пристъп;

 - ако се лекувате за диабет;

 - ако се лекувате за стомашно-чревчо заболяване;

 - ако се лекувате за туберкулоза;

 - ако се лекувате за епилепсия;

 - ако се лекувате за запушване на кръвоносни съдове от кръвни съсиреци (тромбоемболизъм);
 
 - ако се лекувате за бърза уморяемост на мускулите (миастения гравис);

 - ако се лекувате за глаукома;

 - ако се лекувате за психични разстройства (психози, психоневрози);

 - ако сте бременна или планирате да забременеете.

Консултирайте се с лекуващия си лекар, ако сле лечението с дексаметазон се появят следните ефекти: повишена температура, течение от носа, зачервяване на конюнктивата, главоболие, замайване, сънливост или раздразнителност, болка в мускулите и ставите, повръщане, загуба на тегло, слабост или гърчове.

Трябва да се консултирате с лекуващия си лекар, ако по време на лечение с дексаметазон се разболеете и имате признаци на инфекция (напр повишена температура, кашлица, главоболие, болка в ставите и мускулите, стомашно-чревни нарушения или затруднения при уриниране).

Не претоварвайте ставите, в които ви е направена инжекция, докато възпалителният процес е активен.

Ако след инжектиране в става, тя стане болезне подуе се и се зачерви, трябва да се консултират лекуващия ви лекар.

По време на лечение с дексаметазон може да с влоши състоянието Ви ако сте диабетик. При поява на повишена жажда, се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Преди прилагане на жива вирусна ваксина трябва да уведомите лекуващия си лекар, че се лекува с дексаметазон. Преди прилагането на инактивирана вирусна ваксина, уведомете лекуващия си лекар, ако сте прекратили лечението с дексаметазон по-малко 14 дни преди ваксинирането.
 
Ако не сте боледували от варицела или морбили
, по време на лечение с дексаметазон трябва да избягвате контакт с болни с тези заболявания. Ако въпреки това се изложите на тези болести, трябва да потърсите лекарски съвет възможно по-рано.

В случай на сериозно нараняване, заболяване или операция по време или след лечение с дексаметазон уведомете лекуващия си лекар относно лечението си с това лекарство, защото то може да забави заздравяването на раните и счупванията.

Преди запланувана кожна проба за алергия, кажете на лекаря, че се лекувате с дексаметазон.

Ако децата ви се лекуват с дексаметазон, трябва да проследявате техния растеж и развитие по време на лечението и да го обсъдите с лекуващия лекар.


Бременност и кърмене

Посъветвайте се с лекуващия си лекар или фармацевт преди да вземете някакво лекарство.

Тъй като безопасността на приложението на дексаметазон по време на бременност не е установена, евентуалната употреба по време на бременността ще се реши от лекар.

Ако забременеете по време на лечение с дексаметазон, консултирайте се с лекуващия си лекар относно по-нататъшното лечение възможно най-рано.

Преди да родите бебето, кажете на лекаря, ако сте лекувана с дексаметазон по време на бременността. Дексаметазон се отделя в кърмата и поради това вие трябва да прекратите кърменето по време на лечението.

 

Шофиране и работа с машини

Няма съобщения за повлияване на способността за шофиране и работа с машини от това лекарство.

 

Какви други лекарства може да взаимодействат с Дексаметазон КНКА?

Уведомете лекуващия си лекар или фармацевт, ако вземате или наскоро сте вземали някакви други лекарства, дори лекарства без лекарско предписание.

По-специално трябва да уведомите лекуващия си лекар или фармацевта относно следните лекарства:

лекарства, облекчаващи болката или понижаващи температурата (също и аспирин),  лекарства за лечение на туберкулоза (рифампицин),

лекарства за лечение на епилепсия (карбамазепин, фенитоин, фенобарбитон, пимидон),

лекарства за лечение на рак на гърдата (аминоглутетимид),

лекарства, намаляващи запушването на носа (ефедрин),

лекарства за лечение на диабет, лекарства при повишено артериално налягане,

лекарства за увеличаване отделянето на урината (диуретици)

лекарства за лечение на опаразитяване с чревни паразити (албендазол),

лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност (дигиталисови гликозиди),

лекарства за намаляване киселинността на стомашния сок (антиациди),

лекарства за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци,

лекарства за предпазване от забременяване (контрацептивни таблетки).

 

3. Как се прилага Дексаметазон КККА ?

Дозировка и начин на приложение

Дексаметазон инжекционен разтвор може да се инжектира във вена, мускул, става, около става или в някои други тъкани, които се лекуват.

Препоръчваната средна начална дневна доза при интравенозно или интрамускулно приложение варира от 0,5 до 9 mg или повече при необходимост.

Препоръчваната вътреставна доза на Дексаметазон е от 0.4 до 4 mg. Дозата зависи от размера на засегнатата става. При кожни заболявания се използва същата доза Дексаметазон, както при вътреставно приложение.

Препоръчваната доза за инжектиране в тъканите около ставата е 2 до 6 mg Дексаметазон.

Лекарят ще приспособи дозата според заболяването на всеки пациент, очакваната продължителност на лечение, поносимостта към лекарството и отговора му към лечението. По този начин точната доза, честотата на приложение и продължителността на лечението винаги се определят от лекар.

Ако имате чувството, че ефектът на лекарството е много силен или твърде слаб, консултирайте се с лекуващия си лекар или фармацевт.

 

Дозировка за деца

При интрамускулно приложение дозата за заместителна терапия е 0,02 mg/kg телесно тегло или 0,67 mg/m2 телесна повърхност, разделена на З приема, през два дни; или 0.008 до 0,01 mg/kg телесно тегло или 0,2 до 0.3 mg/m2 телесна повърхност дневно.

Задругите показания препоръчваната доза е 0,02 до 0,1 mg/kg телесно тегло или 0,8 до 5 mg/m2 телесна повърхност през 12 до 24 часа.

Точната доза и продължителността на лечението ще се определят от лекар.

 

Ако получите повече Дексаметазон КНКА отколкото е необходимо.

Предозирането може да доведе до проява на голяма част от изброените нежелани реакции (виж раздел „Нежелани реакции"), особено синдром на Cushing, въпреки че те обикновено се появяват само след няколко седмици на приложение.

Големината на дозата и продължителността на лечението се определят от лекар. При поява на признаци на предозиране или ако подозирате, че получавате по-висока доза от лекарството, отколкото необходимо, се консултирайте с лекуващия си лекар.

 

Ако се пропусне доза Дексаметазон КНКА

Лекарят ще определи честотата на инжектиране. Ако поради някаква причина не сте получили предвидената инжекция, уведомете лекуващия лекар възможно по-скоро.

 

Рискове при спиране на лечението с Дексаметазон КНКА

Преустановяването на лечението по ваше усмотрение може да бъде много опасно. Ако прекратите лечението твърде рано, болестта можe да се влоши.

 

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, дексаметазон може също да има нежелани реакции.

Нежеланите реакции са свързани предимно с продължително лечение с големи дози Дексаметазон. Ако се появи някоя от следните реакции, се сържете незабавно с лекуващия си лекар:

внезапно покачване на артериалното налягане, силно главоболие, повръщане,

промени в сърдечния ритъм,

кървене от стомашно-чревния тракт (повръщане на кръв, черни фекалии),

коремна болка,

внезапна силна болка в крайниците или в гърба,

внезапно подуване,

• тежки психически разстройства или личностни промени,

внезапни инфекции.


Това са сериозни нежелани реакции и поради това се нуждаете от спешна медицинска помощ. Ако забележите някои от следните реакции, уведомете също лекуващия си лекар:

сънливост,

световъртеж;

гърчове,

хълцане,

мускулна слабост,

подуване,

точковидни кръвоизливи по кожата или големи подкожни кръвоизливи,

прекомерно окосмяване,

нарушения на менструалния цикъл,

забавен растеж на детето.

Това са леките нежелани реакции на дексаметазон.

Дексаметазон обикновено предизвиква забавяне на заздравяването на раните, изтъняване и намалена еластичност на кожата, ивици по кожата (стрий), зачервяване на лицето и засилено изпотяване. След продължителна употреба се появява стероидно акне.

По-редките нежелани реакции включват: реакции на свръхчувствителност, образуване на съсиреци в кръвоносната система, импотентност, гадене и слабост.

След продължително лечение дексаметазон може да предизвика глаукома, катаракта, изпъкване на очните ябълки (екзофталм) или повишено артериално или вътреочно налягане.

Ако забележите някои нежелани реакции, включително и такива, които не са споменати в тази листовка, моля, информирайте лекуващия си лекар или фармацевт.

 

5.    Съхранение на Дексаметазон КККА

Срок на годност:

Да не се използва след датата на изтичането на срока на годност, отбелязана върху опаковката.
Условия на съхранение.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява под 25° С.


6.    Допълнителна информация

Как изглежда и какво съдържа:

Активно вещество: дексаметазонов фосфат (dexamethasone phosphate).

Помощни вещества: глицерол, натриев едетат, динатриев хидроген фосфат дихидрат, вода за инжекции.


Име и адрес на производителя и притежателя на разрешението за употреба:

KRKA, d.d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения.


Информация за предписване.

Само по лекарско предписание. Лекарството може да се използва само в обществени медицински заведения или само от оторизиран медицински персонал.

 

7. Указания за медицинския персонал

Несъвместимости:

При смесване на дексаметазон с хлорпромазин, дифенхидрамин, доксапрам, доксорубицин, даунорубицин, идарубицин, хидроморфон, онданзетрон, прохлорперазин, калиев нитрат и ванкомицин се образуват преципитати. Приблизително 16% от дексаметазон се разгражда при смесването в 2,5% разтвор на глюкоза и в 0,9% разтвор на натриев хлорид с амикацин.

Някои лекарства, като лоразепам, трябва да се смесват с дексаметазон в стъклени бутилки, не в пластмасови сакове (концентрациите на лоразепам се понижават под 90% между 3 - 4 часа, когато се съхраняват в сакове от поливинилхлорид на стайна температура).

Някои лекарства, като метараминол, развиват така наречената "бавно развиваща се несъвместимост" в продължение на 24 часа, когато се смесват с дексаметазон. Дексаметазон и гликопиролат: крайното рН на разтвора е 6,4, което е извън рамките на стабилността.

Редактирана
24 ноември 2008 г.

За повече информация, поръчки и въпроси можете да се свържете с нас по следните начини:
  • На телефони: 042 605 300, 0893 376 735.
    Понеделник - Петък, от 9.00 до 17.30 часа
  • Като ни пишете на електронната поща (натиснете тук)

Взаимодействия

на ДЕКСАМЕТАЗОН амп. 4 мг. * 1 с продукти, активни съставки, заболявания, храни и напитки.

Силно клинично значими взаимодействия (48)

Умерено клинично значими взаимодействия (414)

Маловажно клинично значими взаимодействия (54)

Виж подробно всички.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 96 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. svetulka_72:

От 2-3 год. имам поставена диагноза увредени нервни коренчета на ниво С-4 С-6, но не съм приемала лекарства. През месец април обаче поради силни болки се нложи да предприема лечение. Предписаха ми Милгама-ампули, Дексаметазон-ампули и Фламексин-таблетки. ...

2. FramarModEli:

Екскретирането на Дексаметазона от организма, става за 24часа. Колкото до това, с какво да се храните, не е необходим някакъв хранителен режим при прием на Фламексин и Милгама Н. Незнам какви упражнения правите, рехабилитация ли провеждате или упражнения ...

3. georgi_78:

Така като гледам, страничните реакции нямат край ...

4. Margo:

Така като гледам, страничните реакции нямат край То май за едно помагат, на друго вредят ...

5. bubulina:

То по принцип антибиотик без странични реакции няма, затова гледам да са сведени до минимум и така. Иначе за едно го пиеш, то друго уврежда, но и лекарите понякога не са много съобразителни в това отношение....

6. micky:

Мен вече ме е страх да ходя по лекари, то всеки път все антибиотик изписват, нормално ли е това. ...

7. eli:

Никак не е нормално. Толкова са ни изнежени организмите с тези антибиотици, че няма на къде повече. Децата ни имат толкова понижена имунна система, и всичкото е зареди некачествена храна, редовни антибиотици и др....

?. www.framar.bg:

Коментирайте "ДЕКСАМЕТАЗОН амп. 4 мг. * 1"

1. Марияна Маринова: (2009-06-13 20:16:18)

След извършена емболизация и последващо поставяне на клапа в мозъка би ли следвало бъде продължен приема на дексаметазон 2x 0,008мг?
Това би ли довело до някакви промени в поведението и състоянието на пациента?

2. admin: (2009-06-15 09:09:55)

Това може да определи само лекуващия лекар.

3. Hrisi: (2011-03-03 00:19:47)

Изписаха ми еднократна доза, за подтискане на Кортизола за изследване. Има възможност от противопоказания от един прием като нямам алергия

4. www.framar.bg отговаря: (2011-03-03 09:29:25)

Hrisi

Изписаха ми еднократна доза, за подтискане на Кортизола за изследване. Има възможност от противопоказания от един прием като нямам алергия

Консултирайте се с вашия лекар, той най-добре знае вашето състояние.

ДЕКСАМЕТАЗОН амп. 4 мг. * 1 е свързан към

Фармакологични групи (Активни съставки):

Заболявания:

Колко редовно посещавате сайта www.framar.bg?

Това ми е първото посещение в сайта.
Влизам едва отскоро.
Влизам редовно, няколко пъти седмично.
Влизам редовно, няколко пъти месечно.
Влизам всеки ден.
Влизам когато имам нужда.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.